Skip to content

Серйозно про фетр

Чомусь кожен, хто хоча б раз десь на ринку чи в магазині почув, що дорогі капелюхи називають «велюром», вважає за потрібне і можливе прийти до нас і з піною біля рота доводити, що «велюр» — це не «фетр», і що велюр – добре, а фетр – погано.

Як ви розумієте, повторювати лекцію про матеріали та фактури смертельно набридло, тому викладаю її тут на блозі.

Усі текстильні матеріали класифікуються за багатьма характеристиками, наведу лише найважливіші:

  • За сировинним складом: натуральні, штучні, синтетичні.
  • За способом виробництва: ткані, неткані, трикотажні.
  • За способом забарвлення та нанесення малюнка: гладкофарбовані, набивні тощо
  • За видом фактури поверхні: гладкі, ворсові, крепові тощо
    І так далі, і тому подібне….

Яке ж місце у цих класифікаціях займає фетр?

Фетр – це нетканий матеріал, виготовлений способом валяння з вовни та пуху різних видів тварин. У нас традиційно використовують пух кролика та дикого зайця.

Сорти повсті, що виготовляються з тонкого пуху кроликів або кіз, відомі під назвою фетр (від фр. feutre).

За сировинним складом фетр буває пуховий, вовняний і з домішками. Залежно від складу змінюється вид поверхні матеріалу. Так, наприклад, вовняний фетр (в основному, китайського виробництва), має зернисту поверхню, на дотик шорсткий, як груба шерсть.

Пуховий фетр м’якший і еластичніший, має ворсову поверхню — коли до нього торкаєшся, відчуття, ніби гладиш кошеня. Пух дозволяє по-різному обробляти лицьову поверхню.

На фабриці процес надання лицевій поверхні певної фактури називають “ефектуванням”. Залежно від того, як оброблена поверхня пухового фетру, його називають по-різному, причому це в основному право виробника, оскільки спосіб “ефектування” поверхні, це його особисте ноу-хау!

Назви фактур, що використовуються на одній із фетрових фабрик:

  • ефектовані під замшу;
  • ворсові зі стрижкою;
  • велюрові;
  • коротковорсові без стрижки,
  • довговорсові без стрижки.
Довговорсовий фетр

Але є кілька загальноприйнятих назв для фетру з особливою популярною фактурою поверхні. До них належить і горезвісний «велюр». Щоб отримати таку поверхню, необхідно довго і ретельно шліфувати та полірувати поверхню фетрового ковпака, і чим більше разів фетровий ковпак проженуть через основні цикли шліфування, тим красивіше виглядає його поверхня.

Перелік операцій, що застосовуються при ефектуванні фетрових ковпаків на фетровій фабриці:

  1. зволоження до 14-17%;
  2. бімсівка;
  3. начіс ворсу акулячою шкіркою “катран”;
  4. підйом ворсу голчастою стрічкою;
  5. шліфування /люстрування/ на повстяному колі;
  6. обробка на вібраційно-шліфувальній машині:
    6.1 шліфувальним папером;
    6.2 тонкошерстою повстю /фетром.

Найкрасивіший, на мій погляд, фетр з ефектом «під замшу», його прийнято використовувати в основному для виробництва чоловічих капелюхів. У процесі його шліфування всі ворсинки стають не довшими за 1мм, це дає вражаюче красивий ефект одночасно і глибини кольору, і його переливів, залежно від кута освітлення.

Ефект під замшу

Велюрова поверхня має трохи довший і відповідно більш виражений ворс (від 1.5 до 3 мм), а також однорідніший колір.

А тепер увага! В останні кілька років, після безславної кончини Київської фетрової фабрики, такі сорти фетру зустрічаються дуже рідко. У Хусті сьогодні роблять в основному два види фетру, а з Чехії ввозять в основному коротковорсовий фетр.

Коротковорсовий фетр

На сьогоднішній день постачальники часто ототожнюють поняття «пуховий» і «велюровий», хоча насправді це різні характеристики, (перша характеризує сировинний склад, друга — фактуру поверхні), а ті капелюхи, які маються на увазі під назвою «велюр», мають трохи більш довговорсову поверхню, ніж притаманно справжньому велюру. Але враховуючи, що дуже невелика кількість «гурманів» зможе відрізнити велюрову поверхню фетру від звичайної коротковорсової, це не такий вже і кримінальний обман.

За сировинним складом, і практично за всіма властивостями (за винятком фактури поверхні) коротковорсовий пуховий фетр (або просто фетр) та «велюр» абсолютно ідентичні, і говорити, що фетр – це не велюр, а велюр – це не фетр, безграмотно, так як і те, й інше – це фетр, але з різною фактурою.,

Фоном наведено виписки з технічних умов виробництва Київської фетрової фабрики, яка саме й виробляла вищезгаданий «велюр», але була закрита та «здана на металобрухт» десь у 2004 році. 🙁

Leave a Reply

en_GBEnglish (UK)