Перейти до вмісту

Чарівний капелюх-шапокляк або капелюх Ґібуса

Ні, шапокляк – це не злодійкувата панянка з відомого радянського мультика, хоча відношення до неї капелюх-шапокляк має пряме.

Головний убір, який носить мила «старенька», і є шапокляком. І лише за «художнім непорозумінням» вона носить його у складеному вигляді.

Насправді шапокляк – це капелюх-циліндр, особливою властивістю якого є можливість суттєво зменшуватися в об’ємі. Назва шапокляк походить від французького chapeau a claque – буквально «капелюх-ляск» (при розкладанні вона видає специфічний звук, схожий на ляскання).

Виглядає шапокляк так:

Дивина, та й годі.

“Елементарно, Ватсон!” — Як би сказав ще один літературний герой. Усередині шапокляка захована ось така пружинка:

Проста та геніальна ідея відвідала французького майстра Antoine Gibus у 1812 році, і була запатентована у 1837-му.

Дуже модний на той час циліндр був заввишки 14-16 см. Під час візитів капелюха обов’язково знімали і ставили або на підвіконня, або просто на підлогу, та ж проблема виникала і при відвідуванні опери та інших громадських місць. А от капелюх Ґібуса «Gibushаt» умів зменшуватися до 4-5 см, і його можна було носити під пахвою лівої руки, як колись бікорн.

Ось чому винахід був із захопленням прийнятий суспільством, і затримався в історії світової моди майже на 100 років.

З «чарівним капелюхом» нас познайомив наш клієнт, — фокусник і маг Олександр, який не побоявся віддати нам на поталу раритетний шапокляк початку минулого століття. Капелюх потрібний був йому для роботи, але в іншому кольорі. Ми взялися «переодягнути» її. Ось що вийшло:

Старі пружини виявилися дуже якісними, з гарної сталі, і до того ж дуже витонченої форми.

Із китайськими пружинами працювати не так приємно, вони більш «незграбно» виготовлені, і створити на них красиву форму складніше. Одначе…

На жаль, сьогодні хороші пружини майже ніхто не робить, і нашим клієнтам доводиться купувати раритетні речі за нечувані гроші, а потім ще й доплачувати за їхню перетяжку. Тому Дизайн-студія «Шапельє» запрошує до співпраці майстрів та умільців, здатних відтворити якість та форму старих пружин. Детальні фото та креслення, зняті з кількох старовинних моделей надаються.

Залишити відповідь

ukУкраїнська